Terítéken az üzleti ebéd

Egy üzlet sikere múlhat azon, megfelelőek-e a munkaebéd körülményei, hogyan viselkednek és milyen helyen tárgyalnak a felek. Hogyan szervezzünk úgy éttermi ebédet, hogy a legjobb benyomást tegyük

A környék legjobb éttermét válasszuk!

Üzleti reggelihez, ebédhez vagy vacsorához érdemes a korszerű üzleti világ szokásai szerint modern, szépen dekorált, magas színvonalú vendéglátóhelyet választani. Véget ért már az a korszak, amikor a külföldi vendéget mindig magyaros csárdákba vitték.

A környék legjobb éttermét válasszuk! Vidéki kistelepüléseken az üzleti ebéd, vacsora ritkább, ott inkább hosszabb közös eseményeket szerveznek (vadászat, hétvége, disznóvágás).

Először a meghívónak illik érkeznie, még akkor is, ha...

Az üzleti reggelinél megbocsátható, ha nem megy el valaki, az üzleti ebéd megfelelő indokkal lemondható, az üzleti vacsorát illetlenség lemondani. Fokozott udvariatlanság aznap megtenni ezt. Először a meghívónak illik érkeznie, még akkor is, ha az illető hölgy, partnere pedig férfi.

Ha külföldön vagyunk hivatalosak üzleti ebédre, vacsorára vagy mi akarjuk ott partnerünket meghívni, figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat, szokásokat is.

Alapszabály: a helyi szokások felülütik a protokoll előírásait. Ha mi vagyunk az adott országban, nekünk kell alkalmazkodnunk!

Mikor ebéd? Mikor reggeli? És a vacsora?

A közös reggelizés akkor indokolt, ha a vendég vagy partnere napi munkabeosztása nem teszi lehetővé, hogy „normál” rendben tárgyaljanak vagy találkozásuk nem hivatalos. Reggel többen érnek, mint este. Annak ellenére, hogy reggeliről van szó, nem illik túl korán kezdeni. Mindig szűk körű rendezvény, legföljebb 4-5 fővel lesz operatív. Ültetési rendet nem kell készíteni.

A munkaebéd szokását a gyakorlati élet alakította ki, mely alkalmat teremt a már megkezdett munka folytatására. A nevéből adódóan külön műfaj, mert előtte is, utána is dolgoznak, tárgyalnak tovább. Nincs protokolláris ültetés, de a fővendég természetesen a főhelyet foglalja el. A partnerek egymás mellett helyezkednek el.

Az üzleti vacsora célja nem az üzletféllel való kellemes beszélgetés, barátkozás, hanem az üzleti kapcsolat elmélyítése vagy üzletek megkötése .

Mindegyik étkezés csevejjel, egymás hogyléte felől való érdeklődéssel kezdődik. A lényegre relatíve hamar érdemes rátérni, de az előétel elfogyasztását mindenképpen várjuk meg vele.

 

Az ebéd szervezése a hely kiválasztásával kezdődik. Követelmény a zajmentes környezet, a tökéletes tisztaság és a kedves, figyelmes kiszolgálás. Lehetőleg ne rángassuk partnerünket át az egész városon, válasszunk az irodájához közel eső éttermet. Tudjuk meg előre, hogy nem túl hangos-e a zene, tiszta, kultúrált hely-e, van-e füstmentes terem, tiszták-e a mosdók.  Mindig olyan asztalt keressünk, ahol nem merülhet fel, hogy valaki „áthallja” az étkezés alatt folyó hivatalos beszélgetést. Ha ételszag van, szóba sem jöhet.

Az elegáns asztali megoldások és hibák, melyeket kerüljünk el!

Az üzleti életben elfogadott és praktikus a kerek vagy téglalap alakú asztal. Kis létszám estén elegáns megoldás a kerek asztal. Vigyázni kell arra, hogy legfeljebb 10 fő ülje körbe az asztalt, mert különben zavaros lesz a tárgyalás. Egy főre legalább 80 centimétert kell hagyni az asztal lapján. Ez a típus munkaebédeknél tökéletes, mert ez a forma nem annyira kötött.

Téglalap vagy négyzet alakú asztalnál ne ültesse egymás mellé a fővendéget és a fő házigazdát, mert nyakkal nem fogják bírni az állandó oldalra nézést, viszont kerek asztalnál lehet, hiszen ott csak félig kell lefordítani a fejet.

Képünkön néhány gyakori hibát láthatunk. Nagyon fontos, hogy a felek figyeljenek egymásra, ezért nem illik telefonálni vagy újságot olvasni ebéd közben. Érdemes az olvasnivaló, telefont eltenni, hogy ne is jusson eszünkbe foglalkozni velük. Tévhit, hogy a drága, modern mobiltelefont az asztalra tehetjük, hogy „menőbbnek” tűnjünk. Udvariatlan az asztalon kívülre irányuló, folyamatos kommunikáció is.

Fizetési szokásaink...

Ha hölgy a meghívó, természetesen ő fizet. Fizetéskor a bankkártyával történő fizetés a legelegánsabb. Készpénzes fizetés esetén nem illik látványosan számolgatni a pénzt. A házigazda zárja az étkezést, de vendég bont asztalt.

SZOLGÁLTATÁSAINK

ELÉRHETŐSÉGEK - AJÁNLATKÉRÉS