Ízléses poharak finom italoknak

Étteremben, bárban a felszolgálókra bízhatjuk, milyen italt milyen pohárból fogyasztunk. Mi van akkor, amikor magunk szeretnénk vendéget fogadni, például szilverszterkor, mi több, még pozitív benyomást is szeretnénk kelteni azzal, hogy jó vendéglátók vagyunk? 

Legyen a pohár az ünnepi asztal dísze! Ép szélű, tiszta poharakat használjunk. Fontos az összhatás. A poharakat is az étkészletünkhöz válasszuk: „kilóg” a csiszolt kristály a népies asztalon, de ugyanúgy szemet bántó a damaszton a rusztikus kupa vagy kancsó is. A vendég előtt a poharak mindig jobb oldalt helyezkedjenek el, lehetőleg ne érjenek össze.

Üdítő

A magasabb vagy a hosszabb szárú poharakba leginkább üdítő, ásványvíz kerülhet, amelynek befogadóképessége legalább 3 deciliter.

Sör

A söröspoharak mindig szélesek, öblösek és hatalmasak, hogy a habkorona szabadon gyöngyözhessen a borostyán színű nedű tetején.  A klasszikus söröskorsó mellett javaslom a talpas, talpatlan vagy tulipánszerű poharakat is.

Bor

Jó bort csak hozzá illő pohárból! A nagyobb űrtartalmú, hasas poharak a vörösborok illatának és bukéjának előcsalogatására szolgálnak. A fehérboros kehely általában kisebb és hosszúkásabb, mint a vörösboros, valamint kevésbé öblös. Szűk szája miatt kevesebb oxigén jut a finom nedühöz, hogy minél tovább megtartsa kellemes ízét. Mielőtt megkóstoljuk, pörgessük meg a bort a pohárban, hogy szellőzzön.

A pohár elegáns tartása: a poharat soha ne a kehely részénél fogjuk meg, ugyanis a bor színének élvezeti értékét nagyban rontja a sok ujjlenyomat, és egy idő után fel is melegíti kezünk a bort. Fogjuk a talp részénél vagy a szájánál.

Forralt bor

A forralt bor ideális téli parti ital. Kínáljuk széles szájú, dupla falú, hőálló üveg füles pohárban talppal vagy talp nélkül. Egyéb forró italok és bólék szervírozására is alkalmas.

Koktél

Az ünnepek elengedhetetlen kelléke a koktélos pohár. Számtalan változata ismert, de közös jellemzőjük, hogy talpasak, magasak, vékony falúak és széles kehellyel rendelkeznek, így jól díszíthetőek, a hosszú szára pedig megvédi az italt a kéz melegétől.

Brandy

A brandy-s pohár öblös, vékony falú és határozottan szűkülő szájú. Ha tenyérben melengetjük, jobban kiteljesedik a konyakfélék illata és aromája.

Whisky

Whiskys pohár: csőszerű, a vizes pohárnál szélesebb és alacsonyabb, amelyet négyszögletes vagy hatszögletes alakúra is szoktak készíteni. Általában vastagabb üvegből készül.

Pálinka

Pálinkás (grappa) pohár: talpas, alul kiöblösödő, kisméretű, karcsú fejjel.

Pezsgő

A legfontosabb szilveszteri ital, a pezsgő fogyasztására szolgáló pohár talpas, magas, karcsú lábakon álló, széles, tál formájú fejjel.

SZOLGÁLTATÁSAINK

KAPCSOLAT - AJÁNLATKÉRÉS