Mit néz meg először az ellenkező nem?

„Nem a ruha és a modor teszik a férfit férfivá, de ha már férfivá lett, jelentősen javítanak megjelenésén”, mondta Henry Beecher Ward amerikai politikus az üzleti öltözködésről. Ez valóban igaz, hiszen egy üzleti tárgyaláson néhány döntő fontosságú másodperc alatt előnyt szerezhetünk a jó első benyomással (Hosszú távon viszont csak akkor győzhetünk, , ha valódi szakértelem áll mögötte). Nem árt ezt az előnyt megszereznünk, tudnunk kell viszont, mire figyel fel elsőre üzleti partnerünk, és ez különösen nehéz akkor, ha ellenkező nemű az illető.

Férfiak: első az arc

Egyéni ízléstől és vérmérséklettől függ az, hogy mit néz meg először a férfi a nőn. A sok macsó vicc ellenére általában azonban az arc szerepel a lista élén. A férfiak fantáziáját megmozgató, belső kisugárzáshoz nincs szükség túlzott sminkre, vagyis mesterséges beavatkozásra, a porcelán babák szépségét utánzó arcra. Elég, ha a smink harmonikus, és a természetes színekből építkezik.

A szemek sokat elárulnak: egyáltalán nem mindegy, hogy szűk vagy tágra nyílt szemekkel figyelünk valakire. Ahogy az sem mindegy, hogy beszéd közben egyenesen a szemébe nézünk, azaz álljuk az üzleti partner tekintetét, vagy csak idegesen a cipőnk orrát bámuljuk. Az első benyomáson természetesen sokat javíthat a mosoly, a merev, barátságtalan arc ugyanis inkább negatív hatást kelt.

Lehet dekoltázs!

Az egymás iránti érdeklődés nagyon fontos tényezője, hogy milyen a másik ember illata. Az  illat elválaszthat, és közelebb is hozhat embereket. Sokan úgy gondolják, hogy parfümfelhőbe burkolják magukat, ezzel is hangsúlyozva drága illatszerüket. Ezzel azonban éppen az ellenkező hatást érik el.

Legyen az üzleti találkozó vagy ünnepi esemény, egy vonzó dekoltázs a férfinak mindig szép és nem közönséges. Ennek ellenére a hölgyeknek érdemes tartózkodniuk a köldökig kivágott blúzoktól. Bár a férfiakról a nők azt gondolják, nem figyelnek a részletekre, egy szép nyakláncot igenis észrevesznek. Üzleti találkozókon egy nemes bizsu is jól mutathat.

A hölgy öltözzön a divatnak megfelelően, de nem feladva saját egyéniségét. A ruha ne legyen tömegáru, legyen egyedi, elegáns, jól szabott és jó minőségű. Jó ha a cipő illik a nő egyéniségéhez, ízléses és tiszta, nem akarja benne úton-útfélen kitörni a nyakát. Egy jól választott cipő igenis mindent elárul a viselőjéről.

Nem mindegy a mozdulat

A nonverbális, vagyis a mimikát és mozdulatokat alkalmazó kommunikáció rendkívül árulkodó. Eleganciát sugallhat például a testtartás. Figyeljen a mozdulataira, mert a férfiak nagy részének egyáltalán nem mindegy, hogyan fogja meg egy nő a kávéscsészét, hogyan rakja keresztbe a lábát. (A kezekhez az ápolt köröm is hozzátartozik.)

A nők mindig elemeznek

A férfiak az üzleti tárgyalás során jóval nehezebb helyzetben vannak, mint az ellenkező nemű tárgyalófél. A nő folyamatosan értékeli a férfi felől áramló információkat. Elemzi a viselkedését, öltözetét, hangját. Minden nő akaratlanul is figyeli, hogyan kínálják hellyel, kávéval.  Az sem kerüli el a figyelmüket, hogy a férfi hogyan beszél a titkárnőjével, a titkárnő hogyan beszél vele. 

A hölgyek azonnal észlelik, milyen stílusú emberrel van dolguk, tudják, hogy konzervatív vagy például sportos-e az illető. A viselkedésben a közvetlen természetesség a nyerő, a távolságtartó merevség vagy túlzó bizalmaskodás, kihívó, provokatív és pökhendi viselkedés  hátrány. Az első feldolgozott információk között van – meglepő módon - a férfi testtartása, vagyis az, hogy a megbeszélés során mennyire nyitott vagy zárt.

Nézni és kezet rázni

Hasonlóan a férfiakhoz, a nőknek is árulkodó a tekintet: fontos, hogy a férfi egyenesen a hölgy szemébe néz vagy kerüli a szemkontaktust. Általános szabály, hogy a tiszta, nyílt tekintet bizalmat kelt. Figyelem, a tekintetet irányítani kell: egy nő dekoltázsát feltűnően bámulni illetlenség.

A kézfogás sokat elárul tulajdonosáról. Az erős, határozott, a lanyha parolázás a tulajdonos egyéniségét is tükrözi.

Az öltözék részletei

Nem meglepő, hogy a hölgyek számára sokat mond az öltözet, sőt, annak minden eleme.  A nyakkendő például legyen összhangban az inggel, ráadásul csomózása sokat elárul viselőjéről.  A szolid csatú bőr nadrágszíj mindig elegáns.  Nevetséges hatást kelthet egy kivillanó boka vagy a cipő színétől eltérő színű zokni. A cipő legyen szigorúan fényesre tisztított

A kiegészítők, mint például a mandzsettagomb, elegáns óra viselése igényességet tükröz. Egy nő mindig észreveszi , ha egy férfi az apró részletekre is figyel, a kiegészítők pedig tökéletes összhangban vannak a ruházatával. A „luxus kütyük”, például a legdrágább mobillal való villogás a legtöbb nőben éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Az ápoltság, a tiszta haj, köröm, fogak alapvetők. Nem baj, ha a férfinak is van jellegzetes, de nem tolakodó illata. A haj legyen ápolt, nem feltűnően nyírt, nem harsogóan festett. Meglepő eredményt hozhat egy kis borotválkozás is. Divatos ugyan a „műborosta”, vagyis a néhány napos szőrzet, de az üzleti életben tekintsük kizártnak. Jelentése: „olyan éjszakám volt, hogy nem volt időm megborotválkozni”.