Alapozza meg a ruhatárát!

Itt az ideje, hogy kihasználja a nagy leárazások kínálta lehetőségeket. Ha veszi a fáradságot és utánajár, februárban még remek üzleteket köthet, minőségi darabokhoz juthat ésszerű áron.

Mit érdemes ilyenkor vásárolni?

A minőségi és hosszútávon kihasználható ruhatárat a lehető legjobb alapdarabokkal kell megalapozni, állítja Lacfi Ági üzleti öltözködési tanácsadó. Ilyenkor érdemes öltönyt és cipőt és esetleg szövetkabátot vásárolni, mert általában ezek a férfi ruhatár legdrágább darabjai.

„Ne arra törekedjen, hogy a középszerűhöz még olcsóbban jusson hozzá, mert az ilyen holmi pillanatok alatt tönkre megy majd, látszik rajta a silány minőség és semmit nem nyer vele. Vásárolja meg a lehető legjobb minőséget komoly kedvezménnyel, minden szempontból így jár jól” – tanácsolja Lacfi Ági. „Nem kell feltétlenül a gyakran hozzá nem értő eladókra hallgatnia, hiszen neki sajnos érdeke, hogy Ön ott, azonnal megvásárolja az árut, így gyakran félrevezetik a bizonytalan, hozzá nem értő vásárlót!”

Alapdaraboknak jó színválasztás a sötétkék, a grafit és a középszürke, ugyanezek hajszálcsíkos változatban, esetleg sötétbarna. Fekete öltönyt is érdemes most vásárolni, de azt inkább tartsa meg az ünnepi alkalmakra. Ha a fenti darabokkal bőségesen el van látva, érdemes ilyenkor minőségi ingeket, nyakkendőket, dísz-zsebkendőt vásárolni, hiszen ezek variálásával tudja változatossá tenni a megjelenését. 

7 szempont, amelyet öltönyvásárláskor mindenképpen szem előtt kell tartania

1. A zakó válltömése a válla vonalában érjen véget. Ha annál szélesebb, lelóg a válláról és olyan lesz, mintha a zakó viselné Önt és nem fordítva.

2. A zakó mérete akkor jó, ha felvéve és begombolva azt, a nyitott tenyerét be tudja csúsztatnia zakója és az inge mellrésze közé, a zakó felső gombja felett. Ha ugyanezt könnyedén meg tudja tenni ökölbe szorított kézzel is, akkor válasszon egy számmal kisebb méretet.

3. A kétgombos zakó felső gombja, vagy a háromgombos zakó középső gombja nem eshet a köldök alá.

4. A zakó hossza akkor ideális, ha a karjait a teste mellett leengedve, az összeszorított ökle legalsó pontjával egyforma hosszú. Ennél nem rövidebb, de nem is hosszabb.

5. A zakó ujja leengedett karral nem érhet tovább, mint a csukló orsócsontja. Nem, ez nem túl rövid.

6. A zakó ujja alól az ing ujjának még 5-12 millimétert ki kell látszania.

7. A nadrág hosszát úgy kell beállítani, hogy maximum 2,5 centiméteranyag lóghat rá a cipőre. 

Így vásároljon cipőt!

  • A cipő valódi bőrből legyen, bőrtalppal. (az nem baj, ha a bőrtalpat bevonják egy vékony csúszásgátló gumiréteggel)
  • Üzleti megjelenéshez kizárólag fűzős cipőt válasszon
  • A cipő orra legyen elkeskenyedő, de nem hegyes, inkább legömbölyített.
  • A cipője orra semmiképp nem kunkorodhat felfelé.
  • A legszükségesebb egy pár jó minőségű fekete üzleti cipő, ha ez megvan, akkor jöhet egy pár barna is.
  • Ha teheti, vásároljon a cipődhöz egy színben hozzá illő szép bőrövet is. Minél simább vonalú, annál jobb!

A kabátvásárlás szempontjai

  • Nem szabad a minőségen spórolni, mert a kabát nagyon sokáig szolgálja majd, ha ügyel a minőségre és pár fontos szempontra – mondja Lacfi Ági.
  • A kabát hossza minimum 10-15cm.-rel legyen hosszabb a zakója hosszánál, de ne érjen bokáig! (a térd fölötti, vagy közvetlenül a térd alatti hossz az ideális)
  • Az üzleti/formális kabátja gyapjúszövetből legyen.
  • Lehetőség szerint zakóra próbálja fel a vásárláskor, hiszen így fogja a legtöbbet hordani. Ne vásároljon túl nagyot!